22/1/14

In the Realm of Asgard







Ήταν μια εξαμελής μπάντα με δύο τραγουδιστές και βιολιστή και είχαν όλες τις δυνατότητες ώστε να γίνουν η βρετανική απάντηση στους Styx. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου το 1972, βρίσκονταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και αναζητούσαν την εταιρεία που θα ανταποκρινόταν στα επαγγελματικά επίπεδα που είχαν φτάσει. Η επαφή έγινε με την πολυεθνική A&M και τον Cyril Simons, έναν διαβόητα άμουσο χαρτογιακά και βαθιά χωμένο στα κυκλώματα της showbiz, διευθυντή του αγγλικού παραρτήματος της εταιρείας στο Λονδίνο. Στο γραφείο του Simons ο κιθαρίστας Rodney Harrison ρωτήθηκε αν η μπάντα του διέθετε στις τάξεις τις κάποιον ομοφυλόφιλο, γεγονός που "θα ήταν αναγκαίο". Οι Asgard δεν διέθεταν ομοφυλόφιλο, η A&M έστρεψε την προσοχή της στους -άσημους τότε- Queen κι εμείς μείναμε με το In the Realm of Asgard και τις εικασίες για το που θα μπορούσε να είχε φτάσει ένα συγκρότημα που έβγαζε σοβαρό επικό ροκ, όταν ακόμη οι περισσότεροι της γενιάς τους δεν είχαν συνέλθει από το flower power τριπάκι.



Από αριστερά: Harisson, Snow, Smith, Bartlett, Cook, Orgil



Πέρα από το ομώνυμο έπος, ιδιαίτερης μνείας χρήζει ο μπασίστας Dave Cook με τον πρωτοποριακό και ψαγμένο του ήχο.









2 σχολια:

d.m είπε...

ενδιαφέροντα αυτά δεν ξέρω κατά ποσο ισχύουν όμως. Οι queen δεν υπέγραψαν ποτέ στην a&m, αν δεν κάνω λάθος τα πρώτα 2 είναι ανεξάρτητα και τα επόμενα στην emi. Επίσης δεν μπορείς να συγκρίνεις ενα μόνο δίσκο, οτι κι αν είναι αυτός με ενα συγκρότημα σαν τους queen και την ιστορία που έχουν. Θυμίζω τις επικές στιγμές του highlander me το soundtrack που τόσο αγαπήσαμε

ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ είπε...

Γειά σου φιλε.

Αυτά που αναφέρω τα είπε ο ίδιος ο κιθαρίστας στο forum του Discogs και μπορείς να τα δεις εδώ: http://www.discogs.com/help/forums/topic/371938
Το ότι οι Queen δεν υπέγραψαν ποτέ στην A&M δεν σημαίνει ότι η εταιρεία δεν επέλεξε σε κάποιο σημείο να ασχοληθεί με αυτούς αντί των Asgard - μπορεί το ενδιαφέρον της A&M να μην εκδηλώθηκε ή να μην επετεύχθει συμφωνία με τους Queen. Έπειτα δεν νομίζω ο Harisson να ψεύδεται. Ποιά σκοπιμότητα έχει κάποιος μουσικά ανενεργός για 40 χρόνια (προφανώς έχει βρει άλλα μέσα διαβίωσης), να πει ψέμματα για άλλους μουσικούς ανενεργούς 18 χρόνια. Για να τους δυσφημήσει στους 10-20 συλλέκτες που θα τύχει να διαβάσουν το thread (οι οποίοι πιθανότατα θα έχουν τόσο το Asgard όσο και τα άπαντα των Queen); Αν όντως ο Harisson προσπαθεί να θίξει κάποιον, αυτός θα ήταν ο Simons... Το ότι στο χώρο των τεχνών και της διασκέδασης υπάρχουν ηγεσίες ομοφυλόφιλων που ανοίγουν ή κλείνουν πόρτες ανάλογα με τις σεξουαλικές προτιμήσεις αυτού που βρίσκεται από έξω, είναι νομίζω γνωστό.

Για το ποιό ήταν το καλύτερο συγκρότημα, εννοείται πως γουστάρω τους σοβαρούς Queen αλλά από την άλλη θα προτιμήσω αυτόν που γράφει τραγούδια για Thor και Odin από αυτόν που τραγουδάει "going down to see the lord jesus", "thank god it's christmas" κτλ... Και για να μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα (μια καριέρα 2 χρόνων με μια 22 χρόνων), εν έτει 1972 οι Asgard ήταν ικανότατοι συνθέτες και αρκετά καλοί εκτελεστές ενώ οι Queen βρίσκονταν σε ερασιτεχνική φάση. Ο πρώτος Queen του '73 δεν είναι κάτι αξιόλογο, πάμε από το '74 και μετά για τους δούμε να ανεβαίνουν επίπεδο. Μέχρι το Highlander το 86 ποιός ξέρει τι θα είχαμε ακούσει από τους άλλους.

Δημοσίευση σχολίου