30/7/14

Σας ζητά ο κ. Ολμέρ



Μιας και η φετινή σφαγή στη Γάζα ξεπέρασε τους χίλιους νεκρούς, ας θυμηθούμε ένα, ίσως όχι τόσο γνωστό επεισόδιο από την σφαγή του 2008-09, το οποίο περιγράφει αρκετά καλά το τι σημαίνει κράτος του Ισραήλ και γιατί οι πληθυσμοί της Παλαιστίνης είναι και αυτή τη φορά καταδικασμένοι:

13 Ιανουαρίου 2009

H Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ήθελε να υπερψηφίσει μια απόφαση του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - αλλά ο ισραηλινός πρωθυπουργός, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, την ανάγκασε σε "ντροπιαστική" αποχή. Ο Εχούντ Ολμέρ δήλωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, "για λόγους που δεν κατανοούμε ήθελε να ψηφίσει υπέρ της αποφάσεως του ΟΗΕ".

Μόλις δέκα λεπτά πριν από την ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης, ο Ολμέρ έσπευσε στο τηλέφωνο για να καλέσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους - τον οποίο περιέγραψε ως "ανεπανάληπτο φίλο" του Ισραήλ. Όταν του είπαν ότι ο κ. Μπους βρισκόταν στην Φιλαδέλφεια εκφωνόντας λόγο σε ακροατήριο, ο κ. Ολμέρ απάντησε, "Δε με νοιάζει. Θέλω να του μιλήσω αμέσως".


Ο Ehud Olmert μιλάει στην Ασκαλώνα


"Τον κατέβασαν από το βάθρο, τον έφεραν σε ένα άλλο δωμάτιο και μιλήσαμε", είπε ο Ολμέρ χθες το βράδυ, εκφωνόντας έναν λόγο γεμάτο πολιτική μαγκιά. "Του λέω, δεν μπορείτε να ψηφίσετε υπέρ της αποφάσεως αυτής. Μου λέει, κοίτα, δεν γνωρίζω περί τίνος πρόκειται, δεν το έχω δει, δεν είμαι εξοικειωμένος με τη διατύπωση. Του λέω, το γνωρίζω εγώ το θέμα. Δεν μπορείτε να ψηφίσετε υπέρ. Έτσι ο Μπους έδωσε εντολή στην υπουργό και αυτή δεν ψήφισε υπέρ - σε ένα ψήφισμα που η ίδια είχε μαγειρέψει, διατυπώσει, οργανώσει και διακινήσει".

"Η Ράις ντροπιάστηκε και δήλωσε αποχή σε ένα ψήφισμα φτιαγμένο από την ίδια", είπε ο κ. Ολμέρ.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε σήμερα τους ισχυρισμούς του κ. Ολμέρ ως "ανακριβείς".

Άραβες υπουργοί εξωτερικών μετά την ψηφοφορία του ΟΗΕ την Πέμπτη δήλωσαν ότι η κ. Ράις τους είχε υποσχεθεί πως οι ΗΠΑ θα στήριζαν το ψήφισμα, αλλά αφού μίλησε με τον κ. Μπους, έκανε μια πρόδηλη κωλοτούμπα. Λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη, υφιστάμενοι της κ. Ράις δήλωναν στους δημοσιογράφους ότι θα κάνει κάποιες σύντομες δηλώσεις, αλλά ξαφνικά ακύρωσε την εμφάνισή της ώστε να μιλήσει τηλεφωνικώς στον κ. Μπους.

Η ψηφοφορία καθυστέρησε ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί περίμεναν την κ. Ράις να ολοκληρώσει το τηλεφώνημα. Στη συνέχεια μπήκε στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μάζεψε γύρω της τους Άραβες υπουργούς, οι οποίοι κουνούσαν το κεφάλι τους καθώς την άκουγαν. Αμέσως μετά την ψηφοφορία η κ. Ράις αναχώρησε για την Ουάσιγκτον, δίχως να μιλήσει στους δημοσιογράφους που περίμεναν. Ο εκπρόσωπος της δεν απάντησε επανειλημμένες κλήσεις και e-mail, σχετικά με το γιατί η κ. Ράις υπαναχώρησε στην υπόσχεσή της στους Άραβες ηγέτες.


Η Condoleezza Rice ψηφίζει αποχή


Η κ. Ράις κατάρτισε το ψήφισμα από κοινού με τον Γάλλο και τον Βρετανό υπουργό, και οι τρεις δυτικές δυνάμεις παζάρευαν επί τρεις ημέρες την διατύπωση με τις αραβικές χώρες, όπως είπε η κ. Ράις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεκατέσσερα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστήριξαν το ψήφισμα, το οποίο απέτυχε να σταματήσει την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τη διασυνοριακή εκτόξευση ρουκετών της Χαμάς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μόνη χώρα που απείχε από τη σχεδόν ομόφωνη ψηφοφορία.

Ο κ. Ολμέρ, εξεταζόμενος από την αστυνομία σχετικά με φερόμενη διαφθορά, παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο αλλά υπηρετεί ως επιστάτης, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Φλεβάρη.


Όσοι δυσκολεύονται να πιστέψουν τα όσα διάβασαν, μπορούν να τα δουν κι εδώ ή εδώ, με μια περισσότερο κριτική άποψη εδώ.



0 σχολια:

Δημοσίευση σχολίου