12/2/17

Ξεκόλλα από την κάμερά σου



"Γειά! Είμαι η MairiBoo ή σκέτο Μαίρη ή επίσημα Μαίρη Συνατσάκη και σας καλωσορίζω στο επίσημο YouTube channel μου."

Είναι φορές που αυτή η χώρα σε σκοτώνει. Εν έτει 2017 κάποια μικρομέγαλη, κωμικοτραγική γκόμενα ανεβάζει στο διαδίκτυο 15λεπτο βίντεο με τίτλο "Είμαι Gay. Είμαι Αλβανίδα. Είμαι Πρόσφυγας." και κερδίζει τα 2 λεπτά -τόσο αντέχεις να δεις- δημοσιότητας που της αναλογούν. Οχτακόσιες χιλιάδες προβολές στο YouTube. Την ίδια στιγμή το πρώτο demo των Sarissa -ανεβασμένο από το 2013- έχει έξι χιλιάδες προβολές. Συνειδητοποιείς τη διαφορά και σε πιάνει κατάθλιψη.

Κι όμως η γυναίκα αυτή δεν είναι αριστερή, αφενός επειδή δεν μοιάζει με καταραμένο σκιάχτρο, αφετέρου επειδή στους κύκλους των αριστερών τέτοια τσιτάτα λανσάρονταν πριν καμμιά εικοσαετία. Όχι, ετούτη ανήκει στη φιλελέ όψη του νομίσματος, η θέση της θα ήταν σε πάρτι της ΟΝΝΕΔ στη Μύκονο ή σε συλλαλητήριο του Ναι, τα βιντεάκια στο κανάλι της τιτλοφορούνται "4 Beauty Tricks Που Πρέπει Όλες Να Ξέρετε!", "Τελικά Ήταν Χρήσιμο Το Μαύρο Κραγιόν!(2 Τρόποι Να Το Βάλετε)" κτλ κτλ. Πρόκειται για ευκατάστατη αστή με dolce vita και διδακτορικό στα καλλυντικά. Χαρακτηριστική περίπτωση όπου τα δανεικά του Παπανδρέα παρεδόθησαν εις τας χείρας του λαού· και ο λαός ανέθρεψε εκλεκτούς γόνους που έχτισαν νέα Hondos Center, με την ευκολία που οι παλιοί ευεργέτες ανήγειραν πτέρυγες νοσοκομείων. Βεβαίως, αν ήσουν έμπορος στην Ελλάδα του 19ου αιώνα γνώριζες πως ακριβώς να χτίσεις μια περιουσία. Αν είσαι μικρομέγαλος γόνος σήμερα, το μόνο που ξέρεις είναι να τρως δανεικά. Γι αυτό και δεν μπορείς να είσαι κουβαρντάς με προνόμια που δεν έχεις. Μπορείς μονάχα να είσαι κωμικός και τραγικός. Αν σε έβλεπε Αλβανός του μεροκάματου (ή του λαθροκάματου) θα σε ρώταγε, "από που κι ως που αξιώνεσαι για Αλβανίδα; Εμάς μας ρώτησες;". Οι Αλβανοί, όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος, δεν επιθυμούν να σχετίζονται με χρεωκοπημένους losers που μασκαρεύονται ως μεγαλόκαρδοι απλοχέρηδες.

Το ψυχολογικό προφίλ των ανθρώπων αυτών το συναντούμε παντού. Είναι μικρομέγαλοι. Είναι 10χρονα σε σώματα 20χρονων. 15χρονα σε σώματα 30χρονων. Αφαίρεσε από τη συγκεκριμένη γκόμενα εικόνα και ήχο, κάνε τα λόγια της κείμενο, το αποτέλεσμα θα θυμίζει έκθεση παιδιού δημοτικού. Προχειρότητα, ρηχότητα, μονομέρεια, φλυαρία, ξενομανία, επιδειξιομανία, συναισθηματική ακράτεια, ατελείωτη σπατάλη, αφασία· τα ιδανικά της Μεταπολίτευσης είναι καταφανή και τυλιγμένα σε χρυσαφένιο σελοφάν αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Εδώ αντιπροσωπεύεται το σύνολο των ευκατάστατων ιδιωτών που σχηματίζουν την αστική τάξη. Η γυναίκα αυτή ως απόλυτος ιδιώτης βιντεοσκοπεί το lifestyle της με την υφέρπουσα υποψία ότι, τα χαρισμένα σε αυτήν προνόμιά της, δεν της αξίζουν και ίσως δεν της ανήκουν. Μέσω της αλληλεγγύης σε επίδοξους καταπιεσμένους, προσπαθεί εκ των προτέρων να χτίσει μια αφήγηση αποποίησης τίτλων και προνομίων, ως κοινωνικό φυλαχτό αποτροπής και προστασίας. Το φιλανθρωπικό άλλοθι του απόλυτου ιδιώτη απέναντι στις ενοχές των ακόπως αποκτηθέντων προνομίων (το φυσικό κάλλος, ο κληροδοτημένος πλούτος), καθώς και εναντίον της αίσθησης επικείμενης απειλής προς τον ίδιο, αποτελεί τη βάση της αριστεροφιλελέδικης θεωρίας από την εποχή του Κροπότκιν. Όταν είσαι τόσο προνομιούχος που νιώθεις ότι η δωρεά δεν αρκεί, καταφεύγεις στην αλληλεγγύη. Όταν κι αυτή δεν αρκεί, στην ακτημοσύνη. Γίνεσαι άγιος Πατάπιος. Μετατρέπεσαι στους διώκτες σου.

Το άλλο το πραγματικά ισοπεδωτικό είναι η συνειδητοποίηση του χρονικού χάσματος ανάμεσα στην αποκαλούμενη Δύση και το Ελλαδιστάν. Αν σκεφτούμε ότι τα radical leftist συνθήματα και η νεοαριστερή βιβλιογραφία της δεκαετίας του '60 και του '70 εξαπλώθηκαν και μεταφράστηκαν στην ημεδαπή κατά τις δεκαετίες του '80 και του '90, καταλαβαίνουμε ότι η ελλαδική Αριστερά βρίσκεται είκοσι χρόνια πίσω σε σχέση με την μητρική της αμερικάνικη. Αν σκεφτούμε δε ότι 'δεξιοί' φιλελέδες όπως τούτη η γκόμενα ανακαλύπτουν μόλις τώρα ότι έχουν ευαισθητοποίηση και αλληλεγγύη, καταλαβαίνουμε ότι μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων αυτής της χώρας βρίσκεται σαράντα και πενήντα χρόνια πίσω σε σχέση με την Δύση, στην οποία ισχυρίζεται και φαντασιώνεται ότι ανήκει. Αυτό απλά σημαίνει ότι οι αλληλέγγυες στους gays γκόμενες θα πρωτακούσουν ονόματα όπως Milo Yiannopoulos, Theryn Meyer και Blaire White περί το 2060. Αν σε έβλεπε οποιοσδήποτε από αυτούς τους πραγματικά μη-ετεροφυλόφιλους ανθρώπους, θα σου επισήμαινε τη σχιζοφρένεια του να δηλώνεις gay ενόσω σπαταλάς εκατοντάδες ευρώ σε προϊόντα γυναικείου καλλωπισμού ώστε να δείξεις ακόμη ομορφότερη, θηλυκότερη και ελκυστικότερη από ότι είσαι. Ειδικά για την επίκλησή σου της μη-ανοχής που επικρατεί στο Ελλαδιστάν προς τους ομοφυλόφιλους, την οποία κάνεις μέσω 'ρεπορτάζ' του Σκάϊ, ο Milo Yiannopoulos θα μπορούσε να σου δώσει πρόσφατο ρεπορτάζ της φυγάδευσής του από αμφιθέατρο του πανεπιστημίου του Berkeley όπου και θα πραγματοποιούσε διάλεξη αν τα τάγματα εφόδου της Αριστεράς δεν το περικύκλωναν και λεηλατούσαν, ξυλοκοπώντας διοργανωτές και ακροατές, υπό την ασυλία που φυσικά τους παρείχε ο αριστερός τοπικός άρχοντας. Γεγονός που θα γνώριζες αν η πολιτική σου ενημέρωση ήταν τόσο συχνή όσο οι επισκέψεις σου στο Hondos Center.

Βλέπεις κυρα-επίσημη Μαίρη Συνατσάκη, το μίσος δεν είναι μονόδρομος όπως αυτός που σε οδηγεί στο κομμωτήριο της γειτονιάς σου. Σχεδόν πάντα εκπορεύεται από πολλές πηγές ταυτοχρόνως. Η πολιτική είναι πολυπλοκότερη από τον χρωματισμό φάτσας και νυχιών. Αν δεν την καταλαβαίνεις, ποιός ο λόγος να γελοιοποιείσαι; Μην πολιτικοποιείς τα κραγιόν και τα κονσίλερ. Μείνε στα road trips μέχρι την Επίδαυρο και άσε τον Trump ήσυχο στην άλλη πλευρά της γης. Δώσε στους εκεί ανθρώπους το δικαίωμα να αποφασίζουν αυτοί για το αν χτίσουν τείχος στα σύνορά τους. Αν είσαι τόσο πολύ πρόσφυγας, πλήρωσε τα δίδακτρα ενός προσφυγόπουλου σε κάποια ιδιωτική σχολή· μην κάνεις dolce vita φέτος και θα βρεις τα χρήματα. Πάντως δώσε στους κατοίκους του Περάματος το δικαίωμα να αποφασίζουν αυτοί για το αν θα μπουν προσφυγόπουλα στο εκπαιδευτήριο των παιδιών τους, δίχως να τους κρίνεις, να τους λοιδορείς, να τους καταλογίζεις "μίσος". Αν σε φοβίζει τόσο πολύ ο πόλεμος και η προσφυγιά, ποιός ο λόγος να μένεις σε μια χώρα όπως η Ελλάδα; Αξιοποίησε τη γνώση σου της αγγλικής και μετακόμισε σε προάστιο του Λονδίνου. Δώσε σε εμάς τους υπόλοιπους την ευκαιρία να ζήσουμε ή να πεθάνουμε εθνικώς αυτοδιάθετοι, δίχως να έχουμε εσένα και τους ομοίους σου να εκλέγετε κάθε φορά τους ίδιους και τους ίδιους τοποτηρητές, έπαρχους, δυνάστες και προδότες. Και δώσε στους ομοφυλόφιλους το δικαίωμα να μην είναι κίναιδοι, να υπάρχουν έξω από το κλουβί της στερεότυπης προστυχιάς που τους έχουν κατασκευάσει και όπου τους έχουν κλείσει για να τους απεμπλέξουν από την αξιοπρέπεια και την κανονικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, μην μιλάς τόσο πολύ, μη βάφεσαι τόσο πολύ, μη δραματοποιείς την αμάθειά σου κλαίγοντας για όσα σου τα είπαν λάθος.

Και ξεκόλλα από την κάμερά σου.





0 σχολια:

Δημοσίευση σχολίου