15/3/15

Και εγένετο Σαμαρέικα







" Η ιστορία των Σαμαραιίκων πάει πολύ πίσω στον χρόνο. Η οικογένεια Σάμαρη κατάγεται από τη Βυτίνα της Γορτυνίας και ασχολείτο με την κτηνοτροφία, είχαν χιλιάδες κεφάλια αιγοπρόβατα. Από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, τους χειμώνες κατέβαιναν στην περιοχή της Στροφυλιάς για να ξεχειμωνιάσουν και για να έχουν τα κοπάδια τους τροφή. Τα καλοκαίρια ανέβαιναν στα βουνά της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Οι εκτάσεις του δάσους της Στροφυλιάς ανήκουν στα μοναστήρια του Μεγάλου Σπηλαίου και των Ταξιαρχών Αιγιαλείας. Οπως και οι ίδιοι δηλώνουν, η περιοχή που έβοσκαν τα κοπάδια τους ανήκε και τότε και τώρα στη Μονή Ταξιαρχών. Για να μπορούν να ξεκαλοκαιριάζουν, είχαν ζητήσει την άδεια για να φτιάξουν μερικές καλύβες, όπως έκαναν όλοι οι τσοπαναραίοι εκείνα τα χρόνια στην περιοχή του δάσους. Αυτές οι τέσσερες καλύβες είναι καταγεγραμμένες στον χάρτη, που έφτιαξε η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού που εκδόθηκε το 1956.

Στα χρόνια της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, επειδή φοβόντουσαν να διασχίσουν όλο το δρόμο από τη Στροφυλιά ως τη Βυτίνα λόγω των επιχειρήσεων αλλά και της παρουσίας των ανταρτών, δεν μετακινήθηκαν και παρέμειναν στην περιοχή αυτή. Ουσιαστικά όμως έκτοτε δεν μετακινήθηκαν και άρχισαν να καλλιεργούν τη γη, που από την εκτεταμένη βόσκηση είχαν ξεχερσώσει τα πρόβατα και τα γίδια τους. Όσο καλλιεργούσαν τη γη τόσο επεκτείνονταν και άρχισαν να έχουν άλλες ανάγκες, όπως παραδείγματος χάριν πομώνες και αρδευτικά, για να ταΐζουν τα πρόβατα και που ουσιαστικά χρησιμοποιούσαν για να ποτίζουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Οταν το Δασαρχείο Πατρών διαπίστωσε την εκτεταμένη εκχέρσωση που είχαν κάνει, εξέδωσε απαγορευτική διαταγή, με την οποία δεν τους επέτρεπε να βόσκουν τα κοπάδια τους.

Η οικογένεια Σάμαρη, οι Σαμαραίοι, αποτάθηκαν στο υπουργείο Γεωργίας ζητώντας να τους δοθεί η άδεια να συνεχίζουν να βόσκουν τα κοπάδια, η οποία όμως απορρίφθηκε. Σταδιακά η οικογένεια μείωνε τον αριθμό των αιγοπροβάτων. Στο μεταξύ, το Δασαρχείο Πατρών εξέδιδε το ένα μετά το άλλο τα «Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής», με τα οποία τους ζητούσε να εγκαταλείψουν την γη, αφού το δικαίωμα παρακολούθησης της νομής το είχαν τα δύο μοναστήρια. Η έκταση βρίσκεται μέσα στα όρια του Νομού Αχαΐας, όπως φαίνεται από τους στρατιωτικούς χάρτες, αλλά και από τη γνωμάτευση της Επιτροπής Καθορισμού Ορίων (που αποφάνθηκε πως δεν βρίσκονται στην Ηλεία).

Εμφανίζεται όμως η Διεύθυνση Γεωργίας του Νομού Ηλείας, που χαρακτηρίζει την περιοχή «εποικιστική», επειδή είχαν αρχίσει να επισκέπτονται τη νότια πλευρά του δάσους της Στροφυλιάς επίδοξοι επενδυτές που θέλουν να δημιουργήσουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με γήπεδα γκολφ. Παράλληλα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οικήματα, τα οποία και ηλεκτροδοτούνται από τις υπηρεσίες του Νομού Ηλείας με διαδικασίες που χρήζουν διερεύνησης. (...) Οι Σαμαραίοι έχουν μετατραπεί από κτηνοτρόφοι σε αγρότες και οι εκτάσεις που καλλιεργούν διαρκώς και επεκτείνονται και η γη που έχει εκχερσωθεί φθάνει πια τα 750 έως 800 στρέμματα. (...)"


Πληροφορούμαστε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδος και Ιονίου εξέδωσε δέκα, λέει, αποφάσεις για κατεδάφιση των εικοσιεπτά αυθαιρέτων κτισμάτων στα Σαμαρέικα, τα οποία είναι μια ανοιχτή πληγή μεγέθους 800 στρεμμάτων από χωράφια και οικοδομές καταμεσής του ελάχιστου και ανεκτίμητου δάσους της Στροφυλιάς. Σημειώνοντας ότι τα ακατάστρεπτα Σαμαρέικα έχουν ακυρώσει ανάλογες αποφάσεις στην πολυετή καριέρα τους, δεν μένει παρά να ευχηθούμε καλή τύχη σε όποιες κουκουναριές έχουν καταφέρει να επιβιώσουν από οικοπεδοφάγους και εμπρηστές, καρπουζοτσιφλικάδες και λαθρομετανάστες, λαθροθήρες, λαθροϋλοτόμους και λαθροϋπουργούς, τη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, την πολεοδομία Αμαλιάδος, τη χημική μόλυνση του υδάτινου ορίζοντα και τον γενικότερο σοσιαλιστικό κρετινισμό Βουπρασίου, Ν. Μανωλάδος και περιχώρων.


" Περισσότερα από 800 στρ. έγιναν στάχτη. Το παράδοξο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 5.10 μ.μ. ήταν ότι αυτή ξεκίνησε από την «αμαρτωλή» περιοχή «Σαμαρέικα» (...)"
" Κάτοικος από την περιοχή της Καλογριάς μαζί με ένα ακόμη άτομο το οποίο αναζητείται πυροβολούσαν κατά δασικών υπαλλήλων στο δάσος της Στροφυλιάς τα ξημερώματα της Δευτέρας, κοντά στα Σαμαρέικα. Οι δράστες είχαν κόψει πάνω από 6 τόνους ξύλα από τα δέντρα της προστατευόμενης περιοχής (...)"


Ποιός ξέρει. Κάπου στο μεταξύ ανυπέρβλητου κάλλους και απύθμενης βλακείας, ίσως συμβεί το νέο ΠΑΣΟΚ να καρφώσει με το eco hype του τον παλιό του εαυτό...











0 σχολια:

Δημοσίευση σχολίου