27/2/24

Τρελός



Ένα δευτεριάτικο πρωινό ο 25χρονος Αμερικάνος Aaron Bushnell βάζει τη στρατιωτική του στολή, παίρνει τον αναπτήρα του, γεμίζει ένα παγούρι με βενζίνη και ξεκινάει για την Ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Στα λίγα τελευταία μέτρα πριν φτάσει από έξω, ανοίγει την κάμερα στο κινητό του, αιτιολογεί λιτά την πράξη του και αφού στήσει το τηλέφωνο σε κάποιο τρίποδα, λούζεται με τη βενζίνη, βάζει το καπέλο του ως σωστός στρατιώτης και αυτοπυρπολείται, κραυγάζοντας "Ελεύθερη Παλαιστίνη". Το μεταλλικό παγούρι που κυλάει στην άσφαλτο ηχεί αντί κάποιου ιδεατού εμβατηρίου, τονίζοντας το άδοξο της σκηνής αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Αναστατωμένοι φρουροί από τα γύρω φυλάκια τρέχουν στο σημείο με τα όπλα τους προτεταμένα στον νεαρό που καίγεται, φωνάζοντάς του να πέσει κάτω, σκοπεύοντας ίσως να τον συλλάβουν συμφώνως προς τη διαδικασία. Και ο νεαρός πέφτει, έχοντας πια γίνει μια φλεγόμενη μάζα από ύφασμα και σάρκα - μέχρι να φτάσουν οι πρώτοι πυροσβεστήρες είναι αργά. Στο νοσοκομείο θα διαπιστωθεί ο θάνατός του.

Οι influencers της libertarian δεξιάς πρόσεξαν ότι στο μανιφέστο του χρησιμοποίησε αριστερό λεξιλόγιο και βιάστηκαν να πάνε στις web cams για να τον ανακηρύξουν ψυχικά διαταραγμένο. Εδώ αναδεικνύεται το χριστιανικό αντανακλαστικό του να καταδικάζεται η αυτοχειρία σε κάθε ευκαιρία. Άλλος ένας έφηβος ριζοσπαστικοποιημένος από την αριστερά που κάνει το απονενοημένο, βλάπτοντας είτε τον εαυτό του είτε άλλους - αφήγημα κονσέρβα για εύκολη χώνεψη από conservatives... Οι άλλοι δεξιοί του alt right υπογράμμισαν το ανούσιο της πράξης του, χριστιανοί όντας και αυτοί αλλά και επίδοξοι survivalists. Ποιόν σκοπό υπηρέτησε με τον θάνατό του, τους είναι ακατανόητο - όταν θα μπορούσε να οργανωθεί τοπικά και να οδηγήσει κι άλλους στη συνειδητοποίηση και αντίσταση ενάντια στον διεθνή Εβραϊσμό. Όπως κάνουν εκείνοι, γι αυτό και η αμερικανική ενδοχώρα έχει γεμίσει από τοπικά κινήματα πατριωτών (σε κάποιο παράλληλο σύμπαν). Όμως κάποιοι άλλοι, λιγότεροι, θυμήθηκαν τον Sky King και σημείωσαν το ευγενές του σκοπού και στις δύο περιπτώσεις. Η ανατροφή ή η σχολική διαπαιδαγώγηση και συναναστροφή ήταν το μόνο που έκανε τον 25χρονο, αριστερό.

Το σίγουρο είναι ότι ο Άαρον είχε αυτή την ιδιότυπη σχέση με δύο συμπαντικές σταθερές, τον Πόνο και τον Θάνατο, την οποία οι υπόλοιποι από εμάς, οι αφοσιωμένοι στην επιβίωση και τη διαιώνιση του είδους, δυσκολεύονται να παραδεχτούν και αποφεύγουν να συλλογιστούν. Ψυχές όπως η δική του τοποθετούνται έξω από το ψυχικό υπερσύνολο, ανάμεσα στο εντός και το εκτός, είναι προπομποί και ουραγοί, είναι οριακοί και ακραίοι. Γι αυτό χαρακτηρίζονται τρελοί σε κάθε άβολη συγκυρία... Όμως ένα άλλο δεδομένο είναι ότι ο Άαρον δεν ήταν καθόλου ατομιστής - τουναντίον, αντιλαμβανόταν τον εαυτό του ως αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και ειδικότερα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Και αυτό αποδεικνύει το ότι όριο δεν σημαίνει περιθώριο. Ο Άαρον είναι ακραία ενταγμένος στο κοινωνικό σύνολο, τόσο ώστε όταν το κοινωνικό σύνολο πορεύεται ασύμβατα και αντίθετα με την προσωπική του ηθική, αυτός επιλέγει την αυτοκτονία από την ιδιώτευση. Αυτά σε άλλους καιρούς, λιγότερο κυνικούς και χυδαίους, θα ονομάζονταν τιμή και ευσυνειδησία.

Α ρε 'δύση'. Κάπου στα malls έχασες τη φλόγα σου, και κάπου στα υπόγεια μετρό φύλαξες το τομάρι σου. Κάνεις τα αδύνατα δυνατά για να μην πεθάνεις, και προφασίζεσαι ό'τι σου κατέβει για να μην γεννάς. Και προσδοκάς σε άφεση αμαρτιών, από έναν τρελό.



0 σχολια:

Δημοσίευση σχολίου