5/11/14

Ούτοι οι θεοί σου, Ισραήλ






Shall we re-live the pain of wars before
Or shall we be the light, the new folklore


Στις δύο αυτές λέξεις ενός στίχου των Ισραηλιτών Orphaned Land ψυχανεμίζεται το μεγάλο αίτημα των καιρών που έρχονται. Το αίτημα για μια νέα παράδοση γεννάται ως άλλος μεσσίας, στις ταπεινές κοιλότητες μιας γης που κυριαρχείται από τον Αβρααμισμό και την βιβλική μισαλλοδοξία. Μπροστά στα αδιέξοδα που έχουν προκύψει μέσα από αιώνες ζηλωτισμού, οι Orphaned Land επισημαίνουν το επίπλαστο του χάσματος ανάμεσα στον Ιουδαϊσμό και τις αιρέσεις του. All is one, ή αλλιώς, μια τριάδα ομοούσια και αδιαίρετη.


Βάση και κορινθιακό κιονόκρανο μπροστά από ιερό
του Πανός στο βόρειο Ισραήλ. Στο σημείο πηγάζουν
νερά που τροφοδοτούν τον ποταμό Ιορδάνη.


Πολύ μακρυά από εκεί όπου η Μούσα εκμυστηρεύεται στους καλλιτέχνες, στους πολυτελείς διαδρόμους και τα δώματα των αποφάσεων, οι αρχιραβίνοι των ευρωπαϊκών κρατών επιμελούνται της προσόψεως του Ιουδαϊσμού που έχει υποστεί φθορές από την φετινή σφαγή στη Γάζα. Καλούν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμα Γαλλίας και Γερμανίας, θεσμοθετώντας τη νομική αντιμετώπιση όσων επιχειρούν να κρίνουν και να κατακρίνουν το πιο διαλεχτό από τα ποίμνια του Γιαχβέ. Όσοι μπουν στη διαδικασία να μετρήσουν πόσο μίσος υπάρχει πίσω από κάθε εκφορά κριτικού περί Εβραίων και Σιωνιστών λόγου, κάπου στο twitter λόγου χάριν, ας σκεφτούν ότι τα πρώτα και καλύτερα μανιφέστα μισαλλοδοξίας αναγράφονται εδώ και δυόμιση χιλιετίες, στο ιερό βιβλίο των ιδίων ραβίνων...


Andrea di Lione - Adoration of the Golden Calf, 1626–29


Εμείς από την πλευρά μας, συγχαίρουμε όλους τους Ισραηλίτες που αντικρίζουν στην επικαιροποίηση της προ-αβρααμικής παράδοσης, σε ένα renewed folklore, την πρέπουσα κατεύθυνση προς το μέλλον. Τους συγχαίρουμε για την επιλογή τους αλλά και το θάρρος τους. Περισσότερο δε αυτούς που, συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων, αναζητούν στον Ελληνισμό την προσωπική τους ολοκλήρωση.







0 σχολια:

Δημοσίευση σχολίου